Nakon svakog obilnog ručka kod bake i djeda, najčešće je za desert u ponudi bila domaća zimnica – čiji su junaci bili upravo razni domaći voćni namazi! Ovi namazi bili su napravljeni od najboljeg voća, najčešće uzgojenog u vrtovima iza naših domova - što ga je činilo sasvim prirodnim. Samo neke od najpoznatijih su marmelada od trešanja, džem od jagode, domaći džem od šljiva, i slično. Danas nismo u mogućnosti svakodnevno imati pristup domaćim namazima stoga se često okrećemo kupovnim verzijama kako bi utažili želju za slatkim ili pokušali udovoljiti nostalgiji za djetinjstvom. Bijeli se šećer za ovakve voćne namaze najčešće koristi zato što je koristan konzervans i pomaže dulje očuvati namirnice od kvarenja. Najvjerovatnije su i sve naše bake koristile upravo ovaj način konzerviranja.
U određenim količinama on neće biti pretjerano štetan, ukoliko u namazu prevladava voće. Ipak, u većini će kupovnih voćnih namaza bijeli šećer biti skoro pa i glavni sastojak, upravo zbog produljivanja roka trajanja i pojačavanja intenziteta okusa samog namaza.
Zapravo, moguće je proizvesti prirodni proizvod – zdravi voćni namaz, s upotrebom bijelog šećera i kvalitetnim namirnicama, a sve to uz zadržan originalan, fini okus voća.
U našem web shopu pronaći ćete vrhunske voćne namaze, rađene po tradicionalnoj recepturi obitelji Darbo i u čijoj se proizvodnji koristi samo najbolje, prirodno uzgojeno voće. Isprobajte naše namaze u svim tradicionalnim slasticama i otkrijte svijet prirodnih i zdravih voćnih namaza koji će zadovoljiti čak i najkritičnije nepce! Uz sve spomenute benefite, najbolje smo ostavili za kraj: naši proizvodi potpuno su bez glutena i veganski, te time prilagođeni baš svima!
Izvori:https://www.mojazimnica.hr/razlika-pekmez-marmelada-dzem/
https://slatkisvijet.com/blog/novosti/pekmez-marmelada-ili-dzem
http://www.vrtlarstvo.prirodna-hrana.info/gastro/povijest-hrane/razlika-izmedu-dzema-pekmeza-marmelade/
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana-i-pice/razlika-izmedju-dzema-pekmeza-i-marmelade---681751.html