Veganski Nussecken s tamnom čokoladom

24.2.2023.

Za bazu:
  • 125 g integralnog brašna
  • 125 g običnog brašna 
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 100 g kokosovog (ili nekog drugog) šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 110 g margarina
  • 3 - 4 žlice ledene vode

Za smjesu orašastih plodova:
  • 50 g indijskih oraščića
  • 50 g pekan oraha
  • 50 g cijelih lješnjaka
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 85 g kokosovog (ili nekog drugog) šećera
  • 110 g margarina
  • 3 žlice vode 
  • 3 žlice džema od marelica

Za glazuru:

Postupak:
  1.  Podloga - u zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, šećer i vanilin šećer. Kukama za tijesto ručnog miksera ili kuhače umiješajte hladan margarin u smjesu od brašna dok tijesto ne postane mrvičasto. Zatim dodajte ledenu vodu i promiješajte. Rukama mijesite dok ne dobijete jednolično tijesto. Oblikujte kuglu, pokrijte i ohladite najmanje 30 minuta.
  2.  Smjesa orašastih plodova - U međuvremenu nasjeckajte indijske oraščiće, pekan orahe i lješnjake. U loncu na srednjoj vatri otopite margarin sa šećerom i vodom. Umiješajte sve nasjeckane i mljevene orahe i kratko pirjajte dok ne nastane ljepljiva smjesa. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
  3.  Zagrijte pećnicu na 160 °C gornji/donji grijač i namastite lim. Tijesto malo razvaljajte i ravnomjerno utisnite u kalup da napravite podlogu. Izbockajte nekoliko puta vilicom i ravnomjerno premažite džemom. Sada rasporedite smjesu orašastih plodova po vrhu. Ravnomjerno rasporedite žlicom ili lopaticom, lagano pritiskajući, tako da površina bude glatka. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta dok ne porumene pa ostavite da se ohladi.
  4.  Izvadite tijesto iz kalupa. Prvo izrezati na kvadrate. Zatim ih dijagonalno prepolovite i oblikujte 18 trokuta.
  5. Glazura - Nasjeckajte čokoladu. Otopite oko 2/3 u vodenoj kupki. Pažljivo izvadite iz vode (ne smije voda ni para ući u čokoladu), umiješajte preostalu čokoladu i pustite da se i ona otopi.
  6. Zatim "Nussecken" s dva ugla umočite u čokoladu i ostavite da se stegne na rešetki za torte. Kako biste lakše i ravnomjernije glazirali tijesto, čokoladnu smjesu premjestite u malu, dosta visoku posudu, npr. prethodno zagrijanu šalicu za espresso.

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Danas otkrivamo nov način pripreme neodoljivo kremaste i ukusne panna cotte: koristimo liofilizirane jagode. Pripremite ju s nama!
Proljetna torta od mrkve

Proljetna torta od mrkve

Je li itko ikada uspio odbiti komad ove slasne torte? Unatoč svom glavnom sastojku - mrkvi, ova je torta osvojila srca mnogih diljem svijeta, ponajviše zbog svoje sočnosti i bogatstva okusa. U originalnom se receptu koristi običan šećer, koji smo mi zamijenili smeđim (ali možete koristit
Torta

Torta "pčelinji ubod"

Neobičan naziv, zar ne? No, ovaj tradicionalni njemački kolač osvojio je mnoga srca svojom laganom kremom i hrskavim slojem karameliziranih badema. Ova verzija je u obliku torte – umjesto klasičnog dizanog tijesta koristimo lagani biskvit, a krema dobiva bogatu, čokoladnu notu zahvaljuju

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više