Veganska torta sa šljivama

9.9.2024.

Sastojci:
  • 180 g višenamjenskog brašna
  • 1½ žličica praška za pecivo
  • ½ žličice cimeta
  • ½ žličice soli
  • 113 g veganskog maslaca, omekšalog (ili kokosovog ulja)
  • 150 g muskovado šećera (plus još malo za posipanje)
  • 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki + 6 žlica vode (zamjena za 2 jaja)
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 120 ml sojinog mlijeka, sobne temperature
  • 450 g šljiva (oko 4 do 6 šljiva), očišćenih od koštica i narezanih na četvrtine

Postupak:
  1. Pripremite lanena "jaja": U maloj zdjeli pomiješajte mljevene lanene sjemenke s vodom i ostavite da stoji oko 5-10 minuta dok ne postane gelasto.
  2. Zagrijte pećnicu na 180°C. Lagano namastite kalup za tortu promjera 23 cm sprejem za pečenje ili obložite dno papirom za pečenje. Možete koristiti i kvadratni kalup.
  3. U srednje velikoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.
  4. U velikoj posudi za miješanje ili posudi samostojećeg miksera, tucite veganski maslac i šećer na srednjoj brzini dok smjesa ne postane blijeda i pjenasta, oko 3 minute. Dodajte lanena "jaja" i vaniliju te dobro izmiješajte. 
  5. Na niskoj brzini, postupno dodajte mješavinu brašna u tri dijela, naizmjenično s biljnim mlijekom između svakog dodavanja brašna. Ponovno sastružite stijenke posude i sve dobro promiješajte.
  6. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup i zagladite površinu špatulom. Posložite šnite šljiva na tijesto s korom prema gore. Po želji, obilno pospite dodatnim šećerom.
  7. Pecite 55 minuta ili dok vrh ne postane zlatno-smeđi, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta. Nožem prođite uz rub kalupa prije nego što otpustite oprugu i uklonite vanjski prsten. Ostavite kolač da se potpuno ohladi prije nego ga prebacite na tanjur za posluživanje ili narežete.
U slast! 

Bogata minestrone juha

Bogata minestrone juha

Minestrone juha klasično je talijansko jelo. Ova svestrana gusta juha ne zahtijeva specifične sastojke, već je jedino važno da sadrži veliku količinu povrća, popraćenu tjesteninom i mahunarke za dodatne proteine. Osim što je hranjiva i bogata vitaminima, minestrone je i jednostavna za pripremu, a po
Curry sa slanutkom

Curry sa slanutkom

Tražite li ideju za bogat i zdrav obrok koji grije i dušu i tijelo? Današnji recept je upravo to: jedno od omiljenih azijskih jela svih vremena, u veganskoj verziji i bez glutena. Pripremite ga s nama!
Polpetice od kvinoje

Polpetice od kvinoje

Pripremite s nama ove zdrave i ukusne veganske pljeskavice od kvinoje, uz pomoć kojih možete pripremiti zdravi hamburger ili proteinsku salatu za ponijeti.

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više