Veganska torta sa šljivama

9.9.2024.

Sastojci:
  • 180 g višenamjenskog brašna
  • 1½ žličica praška za pecivo
  • ½ žličice cimeta
  • ½ žličice soli
  • 113 g veganskog maslaca, omekšalog (ili kokosovog ulja)
  • 150 g muskovado šećera (plus još malo za posipanje)
  • 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki + 6 žlica vode (zamjena za 2 jaja)
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 120 ml sojinog mlijeka, sobne temperature
  • 450 g šljiva (oko 4 do 6 šljiva), očišćenih od koštica i narezanih na četvrtine

Postupak:
  1. Pripremite lanena "jaja": U maloj zdjeli pomiješajte mljevene lanene sjemenke s vodom i ostavite da stoji oko 5-10 minuta dok ne postane gelasto.
  2. Zagrijte pećnicu na 180°C. Lagano namastite kalup za tortu promjera 23 cm sprejem za pečenje ili obložite dno papirom za pečenje. Možete koristiti i kvadratni kalup.
  3. U srednje velikoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.
  4. U velikoj posudi za miješanje ili posudi samostojećeg miksera, tucite veganski maslac i šećer na srednjoj brzini dok smjesa ne postane blijeda i pjenasta, oko 3 minute. Dodajte lanena "jaja" i vaniliju te dobro izmiješajte. 
  5. Na niskoj brzini, postupno dodajte mješavinu brašna u tri dijela, naizmjenično s biljnim mlijekom između svakog dodavanja brašna. Ponovno sastružite stijenke posude i sve dobro promiješajte.
  6. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup i zagladite površinu špatulom. Posložite šnite šljiva na tijesto s korom prema gore. Po želji, obilno pospite dodatnim šećerom.
  7. Pecite 55 minuta ili dok vrh ne postane zlatno-smeđi, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta. Nožem prođite uz rub kalupa prije nego što otpustite oprugu i uklonite vanjski prsten. Ostavite kolač da se potpuno ohladi prije nego ga prebacite na tanjur za posluživanje ili narežete.
U slast! 

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Danas otkrivamo nov način pripreme neodoljivo kremaste i ukusne panna cotte: koristimo liofilizirane jagode. Pripremite ju s nama!
Proljetna torta od mrkve

Proljetna torta od mrkve

Je li itko ikada uspio odbiti komad ove slasne torte? Unatoč svom glavnom sastojku - mrkvi, ova je torta osvojila srca mnogih diljem svijeta, ponajviše zbog svoje sočnosti i bogatstva okusa. U originalnom se receptu koristi običan šećer, koji smo mi zamijenili smeđim (ali možete koristit
Torta

Torta "pčelinji ubod"

Neobičan naziv, zar ne? No, ovaj tradicionalni njemački kolač osvojio je mnoga srca svojom laganom kremom i hrskavim slojem karameliziranih badema. Ova verzija je u obliku torte – umjesto klasičnog dizanog tijesta koristimo lagani biskvit, a krema dobiva bogatu, čokoladnu notu zahvaljuju

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više