Torta "pčelinji ubod"

13.3.2025.

Sastojci:
Za okrugli kalup promjera 26 cm
Biskvit:
  • 5 jaja
  • 120 g sirovog šećera od trske
  • Prstohvat soli
  • 160 g pirovog brašna
  • ¼ žličice mljevene bourbon vanilije
  • 1 žličica praška za pecivo
Korica od meda i badema:
  • 100 g vrhnja
  • 2 žlice meda 
  • 2 žlice maslaca
  • 50 g sirovog šećera od trske
  • ¼ žličice mljevene bourbon vanilije
  • Naribana korica pola ekološkog limuna
  • 100 g listića badema
  • 100 g cijelih badema
Krema:
Priprema:
Priprema biskvita:
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C (ventilatorska pećnica). Namažite kalup maslacem i pospite brašnom.
  2. U zdjeli miksajte jaja, šećer i sol oko 5 minuta, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
  3. Pomiješajte brašno, vaniliju i prašak za pecivo pa lagano umiješajte u smjesu od jaja.
  4. Izlijte tijesto u pripremljeni kalup i pecite oko 25 minuta.
Priprema bademove korice:
  1. U malom loncu zagrijte vrhnje, med, maslac, šećer i vaniliju te pustite da zavrije.
  2. Maknite s vatre, umiješajte listiće badema, cijele bademe i limunovu koricu. Ostavite smjesu da kratko odmori.
Dodavanje korice na biskvit:
  1. Nakon što se biskvit ispeče, izvadite ga iz pećnice i ravnomjerno rasporedite bademovu smjesu po vrhu.
  2. Vratite kolač u pećnicu i pecite još 10 minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa.
  3. Izvadite kolač, pažljivo odvojite rubove od kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
Priprema kreme:
  1. Grubo nasjeckajte čokoladu i stavite je u zdjelu.
  2. Zagrijte 200 ml vrhnja, pustite da zavrije i prelijte preko čokolade. Ostavite da se čokolada otopi, a zatim je dobro izmiješajte dok ne postane glatka.
  3. Ostavite da se hladi u hladnjaku 1 sat.
  4. Nakon hlađenja, pomiješajte krem sir s čokoladnom smjesom dok ne postane kremasto.
  5. Preostalo vrhnje (200 ml) istucite u čvrsti šlag i pažljivo umiješajte u kremu.
Slaganje torte:
  1. Ohlađeni kolač prerežite vodoravno na pola.
  2. Donji sloj stavite na tanjur i oko njega postavite prsten za torte.
  3. Premažite nougat kremom.
  4. Na vrh stavite gornji sloj s bademovom koricom okrenutom prema gore te lagano pritisnite.
  5. Ostavite tortu u hladnjaku do posluživanja.
Savjet:
Za dodatnu svježinu možete dodati svježe maline, jagode ili borovnice između slojeva kreme ili kao ukras na vrhu.
Uživajte u ovom predivnom kolaču s hrskavom koricom i bogatom čokoladnom kremom! 

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Danas otkrivamo nov način pripreme neodoljivo kremaste i ukusne panna cotte: koristimo liofilizirane jagode. Pripremite ju s nama!
Proljetna torta od mrkve

Proljetna torta od mrkve

Je li itko ikada uspio odbiti komad ove slasne torte? Unatoč svom glavnom sastojku - mrkvi, ova je torta osvojila srca mnogih diljem svijeta, ponajviše zbog svoje sočnosti i bogatstva okusa. U originalnom se receptu koristi običan šećer, koji smo mi zamijenili smeđim (ali možete koristit
Karnevalske krafne bez glutena

Karnevalske krafne bez glutena

Jeste li spremni za karneval? Pripremite s nama karnevalski favorit i pripremite si najukusniju užinu za cjelodnevnu karnevalsku zabavu!

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više