Proljetna torta od mrkve

21.3.2025.

Recept za tortu od mrkve (Ø 20 cm) ili 10–20 mini tortica

Sastojci:
Za biskvit
  • 180 g maslinovog ulja
  • 250 g mrkve, oguljene i sitno naribane
  • 200 g smeđeg šećera
  • 125 g glatkog ili univerzalnog pšeničnog brašna
  • 125 g integralnog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo 
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 4 jaja
  • 50 g oraha, tostiranih i grubo nasjeckanih
  • 1 žličica cimeta
  • ¼ žličice sitno naribanog muškatnog oraščića
  • Naribana korica pola ekološke naranče
  • 2 žlice darbo namaza od marelice

Za kremu od svježeg sira
  • 350 g svježeg sira (masniji, dvostruko vrhnje)
  • 300 g maslaca
  • 500 g šećera u prahu
  • Sjemenke pola mahune vanilije
  • 1 žličica svježe naribane korice ekološkog limuna
Priprema:
  1. Pećnicu zagrijati na 160 °C (ventilatorska) ili 180 °C (gornji i donji grijač). Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje.
  2. Sve sastojke za biskvit staviti u mikser i miješati oko 1 minutu, dok se smjesa ne sjedini.
  3. Dobivenu smjesu uliti u pripremljeni kalup i peći 40–50 minuta.
  4. Provjeriti je li biskvit pečen tako da se u sredinu ubode nož ili čačkalica – ako izađe suha, kolač je gotov.
  5. Ostaviti biskvit da se potpuno ohladi.
Priprema kreme:
  1. Maslac miksati na srednjoj brzini oko 2 minute, dok ne postane kremast.
  2. Povremeno sastrugati smjesu sa stranica posude i nastaviti miksati još 1 minutu.
  3. Dodati šećer u prahu, sjemenke vanilije i koricu limuna te miksati još 2–3 minute.
  4. Postupno, žlicu po žlicu, dodavati svježi sir i miksati dok se ne dobije glatka krema.
  5. Kremu staviti u hladnjak na 30 minuta, kako bi se učvrstila.
Slaganje torte:
  1. Ohlađeni biskvit vodoravno prerezati na pola.
  2. Premazati svaku prerezanu površinu voćnim namazom.
  3. Na jedan sloj dodati 4–5 žlica kreme od sira i ravnomjerno rasporediti.
  4. Po želji, postupak ponoviti s dodatnim slojevima.
  5. Cijelu tortu premazati preostalom kremom i dekorirati jestivim cvijećem ili drugim ukrasima po želji.
Mini tortice:
  1. Kremu staviti u slastičarsku vrećicu.
  2. Male biskvite prerezati na pola, premazati voćnim namazom i ukrasiti kremom po želji.
Uživajte u ovoj sočnoj i aromatičnoj torti od mrkve! 

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Danas otkrivamo nov način pripreme neodoljivo kremaste i ukusne panna cotte: koristimo liofilizirane jagode. Pripremite ju s nama!
Torta

Torta "pčelinji ubod"

Neobičan naziv, zar ne? No, ovaj tradicionalni njemački kolač osvojio je mnoga srca svojom laganom kremom i hrskavim slojem karameliziranih badema. Ova verzija je u obliku torte – umjesto klasičnog dizanog tijesta koristimo lagani biskvit, a krema dobiva bogatu, čokoladnu notu zahvaljuju
Karnevalske krafne bez glutena

Karnevalske krafne bez glutena

Jeste li spremni za karneval? Pripremite s nama karnevalski favorit i pripremite si najukusniju užinu za cjelodnevnu karnevalsku zabavu!

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više