Polpetice od kvinoje

6.11.2024.

Sastojci:
  • 200 g suhe kvinoje
  • 400 ml povrtnog temeljca
  • 1 velika mrkva, sitno naribana
  • ½ vezice peršina, sitno sjeckanog
  • 1 luk, sitno sjeckan
  • 4 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1,5 žličica curry praha 
  • ½ žličice soli ili po ukusu
  • ½ žličice papra ili po ukusu
  • 50 g brzih zobenih pahuljica ili krušnih mrvica
  • 1 žlica krumpirovog škroba, kukuruznog škroba ili rižinog škroba (opcionalno)
  • 2 žličice suncokretovog ulja + još za prženje polpetica
Za posluživanje
  • sezamove sjemenke

Postupak:
  1. Prvo dobro isperite kvinoju u sitnom cjedilu. Zatim je ocijedite i dodajte u lonac s povrtnim temeljcem.
  2. Zakuhajte i kuhajte na laganoj vatri prema uputama na pakiranju, otprilike 15-20 minuta.
  3. U međuvremenu, sitno naribajte mrkvu i sitno nasjeckajte peršun, luk i češnjak.
  4. Zagrijte otprilike 2 žličice ulja u maloj tavi i dinstajte luk 2-3 minute dok ne postane proziran. Zatim dodajte češnjak i dinstajte još minutu.
  5. U zdjelu dodajte kuhanu kvinoju, mrkvu, peršin, dinstani luk i češnjak, curry prah, sol i papar te sve dobro promiješajte.
  6. Zatim pospite zobene pahuljice i krumpirov škrob po vrhu i ponovno promiješajte dok se sve ne sjedini.
  7. Probajte i po potrebi prilagodite začine. Ostavite sa strane najmanje 10 minuta (ili preko noći u hladnjaku).
  8. Lagano navlažite ruke i oblikujte smjesu u otprilike 16 polpeti, svaka teška oko 50-55 g.
  9. Zagrijte otprilike 2 žlice ulja u tiganju s neprijanjajućim dnom i pržite polpete s obje strane dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave (pržite ih neprekidno nekoliko minuta dok donja strana ne postane zlatno smeđa prije nego ih preokrenete kako se ne bi raspale).
  10. U međuvremenu, sve sastojke za umak od začinskog bilja izmiksajte do kremaste konzistencije.
  11. Po želji pospite polpete sezamovim sjemenkama i poslužite s umakom od začinskog bilja.
Također su ukusne kao prilog uz salatu ili u Buddha Bowlu, ili ih poslužite kao burger, u tortiljama ili flatbreadu. Uživajte!

Bogata minestrone juha

Bogata minestrone juha

Minestrone juha klasično je talijansko jelo. Ova svestrana gusta juha ne zahtijeva specifične sastojke, već je jedino važno da sadrži veliku količinu povrća, popraćenu tjesteninom i mahunarke za dodatne proteine. Osim što je hranjiva i bogata vitaminima, minestrone je i jednostavna za pripremu, a po
Curry sa slanutkom

Curry sa slanutkom

Tražite li ideju za bogat i zdrav obrok koji grije i dušu i tijelo? Današnji recept je upravo to: jedno od omiljenih azijskih jela svih vremena, u veganskoj verziji i bez glutena. Pripremite ga s nama!
Pita od jabuka bez glutena

Pita od jabuka bez glutena

Miris domaće pita od jabuke danima se zadržava u kući, a to (naravno) nikada nikome nije smetalo! Pripremite s nama pravu domaću pitu od jabuka, uz jedan zanimljiv twist - bezglutensko brašno. U ovoj će piti moći uživati baš svi!

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više