Patlidžan parmigiana

18.9.2024.

Sastojci:
  • 2 velika patlidžana (oko 700 g)
  • 700 g pasirane rajčice (passata) s komadićima
  • 1 veći bijeli luk
  • Mala vezica svježeg bosiljka
  • 250 g mozzarelle, naribane
  • 70 g svježe naribanog parmezana
  • 125 ml maslinovog ulja za prženje
  • ½ žlice maslinovog ulja za salsu
  • Brašno za posipanje
  • Začini: sol, papar, nasjeckani svježi češnjak

Postupak:
  1. Priprema patlidžana: Patlidžane narežite na tanke ploške i stavite ih u cjedilo. Lagano ih posolite i ostavite da odstoje barem 1 sat kako bi se ocijedila višak vode, što olakšava prženje, ali i uklonilo malo gorčine.
  2. Priprema umaka od rajčice: U međuvremenu, pripremite jednostavan umak od rajčice. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga u tavi s maslinovim uljem dok ne postane proziran i mekan, ali ne smeđi. Dodajte pasiranu rajčicu i malu vezicu bosiljka, rukama iskidanog na komadiće. Dodajte prstohvat soli i papra, promiješajte i pustite da lagano krčka 10-15 minuta. Umiješajte češnjak i stavite sa strane.
  3. Priprema patlidžana za pečenje: Ploške patlidžana isperite pod hladnom vodom, a zatim ih osušite kuhinjskom krpom ili papirnatim ručnikom. Lagano ih pospite brašnom, otresajući višak, pa ih pržite u maslinovom ulju nekoliko sekundi sa svake strane. Ocijedite ih na papirnatom ručniku kako biste uklonili višak ulja.
  4. Slaganje i pečenje: Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite ovalni ili pravokutni kalup za pečenje veličine otprilike 28×20 cm. Na dno posude stavite malo umaka od rajčice i ravnomjerno ga rasporedite kako se patlidžani ne bi zalijepili.
  5. Dodajte jedan sloj patlidžana, pospite ga parmezanom, naribanom mozzarellom, malo papra i nekoliko žlica umaka od rajčice. Ponovite postupak dok ne složite sve slojeve, ostavljajući dovoljno umaka za posljednji sloj.
  6. Za zadnji sloj, prelijte preostali umak od rajčice, a zatim pospite parmezanom i mozzarellom. Lagano prekrijte folijom i pecite 20 minuta. Nakon toga uklonite foliju i pecite još 20 minuta dok vrh ne postane zlatno-smeđ i mjehuričast.
  7. Ostavite da odmori 15-ak minuta prije posluživanja.
U slast!

Veganska torta sa šljivama

Veganska torta sa šljivama

Iskoristite najbolje od sezonskog voća, uz naš današnji ukusan i sočan veganski kolač od šljiva. Idealan za druženja ili međuobrok za ponijeti, bilo da idete na posao ili želite svom školarcu zasladiti dan u školi.
Aromatične karamelizirane kruške

Aromatične karamelizirane kruške

Kruške su jedna od onih namirnica u kojima uživamo i ljeti i ujesen, stoga smo se za ovaj recept odlučili baš iz tog razloga; kako bi mogli pružiti posljednji ispraćaj još jednom divnom ljetu i dobrodošlicu čaroliji jeseni. Pripremite ove ukusne i sočne kruške s nama!
Panzanella

Panzanella

Panzanella potječe iz talijanske regije Toskane, a tradicionalno je uvijek bila jelo koje koristi svježe, lokalno dostupne sastojke. Ona se smatrala 'siromašnim' jelom koje se priprema od tostiranog kruha i svježeg povrća, obično rajčica, češnjaka i luka - sastojaka koje su t

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više