Patlidžan parmigiana

18.9.2024.

Sastojci:
  • 2 velika patlidžana (oko 700 g)
  • 700 g pasirane rajčice (passata) s komadićima
  • 1 veći bijeli luk
  • Mala vezica svježeg bosiljka
  • 250 g mozzarelle, naribane
  • 70 g svježe naribanog parmezana
  • 125 ml maslinovog ulja za prženje
  • ½ žlice maslinovog ulja za salsu
  • Brašno za posipanje
  • Začini: sol, papar, nasjeckani svježi češnjak

Postupak:
  1. Priprema patlidžana: Patlidžane narežite na tanke ploške i stavite ih u cjedilo. Lagano ih posolite i ostavite da odstoje barem 1 sat kako bi se ocijedila višak vode, što olakšava prženje, ali i uklonilo malo gorčine.
  2. Priprema umaka od rajčice: U međuvremenu, pripremite jednostavan umak od rajčice. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga u tavi s maslinovim uljem dok ne postane proziran i mekan, ali ne smeđi. Dodajte pasiranu rajčicu i malu vezicu bosiljka, rukama iskidanog na komadiće. Dodajte prstohvat soli i papra, promiješajte i pustite da lagano krčka 10-15 minuta. Umiješajte češnjak i stavite sa strane.
  3. Priprema patlidžana za pečenje: Ploške patlidžana isperite pod hladnom vodom, a zatim ih osušite kuhinjskom krpom ili papirnatim ručnikom. Lagano ih pospite brašnom, otresajući višak, pa ih pržite u maslinovom ulju nekoliko sekundi sa svake strane. Ocijedite ih na papirnatom ručniku kako biste uklonili višak ulja.
  4. Slaganje i pečenje: Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite ovalni ili pravokutni kalup za pečenje veličine otprilike 28×20 cm. Na dno posude stavite malo umaka od rajčice i ravnomjerno ga rasporedite kako se patlidžani ne bi zalijepili.
  5. Dodajte jedan sloj patlidžana, pospite ga parmezanom, naribanom mozzarellom, malo papra i nekoliko žlica umaka od rajčice. Ponovite postupak dok ne složite sve slojeve, ostavljajući dovoljno umaka za posljednji sloj.
  6. Za zadnji sloj, prelijte preostali umak od rajčice, a zatim pospite parmezanom i mozzarellom. Lagano prekrijte folijom i pecite 20 minuta. Nakon toga uklonite foliju i pecite još 20 minuta dok vrh ne postane zlatno-smeđ i mjehuričast.
  7. Ostavite da odmori 15-ak minuta prije posluživanja.
U slast!

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Danas otkrivamo nov način pripreme neodoljivo kremaste i ukusne panna cotte: koristimo liofilizirane jagode. Pripremite ju s nama!
Proljetna torta od mrkve

Proljetna torta od mrkve

Je li itko ikada uspio odbiti komad ove slasne torte? Unatoč svom glavnom sastojku - mrkvi, ova je torta osvojila srca mnogih diljem svijeta, ponajviše zbog svoje sočnosti i bogatstva okusa. U originalnom se receptu koristi običan šećer, koji smo mi zamijenili smeđim (ali možete koristit
Torta

Torta "pčelinji ubod"

Neobičan naziv, zar ne? No, ovaj tradicionalni njemački kolač osvojio je mnoga srca svojom laganom kremom i hrskavim slojem karameliziranih badema. Ova verzija je u obliku torte – umjesto klasičnog dizanog tijesta koristimo lagani biskvit, a krema dobiva bogatu, čokoladnu notu zahvaljuju

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više