Panzanella

14.8.2024.

Sastojci:
  • 1 kg zrelih rajčica, narezane na komadiće veličine zalogaja
  • 1 čajna žličica (4 g) soli, plus još za začinjavanje 
  • 340 g kruha po odabiru (preporučamo kruh od kiselog tijesta, ciabattu ili čak i focacciu), narezane na kockice od 4 cm (oko 6 šalica kockica kruha)
  • 150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 mala ljutika, sitno nasjeckana
  • 2 srednja češnja češnjaka, sitno nasjeckana 
  • 1/2 čajne žličice senfa dobre kvalitete
  • 2 žlice vinskog octa
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Šaka svježih listova bosiljka, grubo nasjeckanih

Postupak:
  1. Narezane rajčice stavite u cjedilo postavljeno iznad zdjele i posolite. Promiješajte da se sol ravnomjerno rasporedi. Ostavite na sobnoj temperaturi barem 15 min da se rajčice ocijede, povremeno promiješajte. 
  2. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 200°C i postavite rešetku u srednji položaj. U velikoj zdjeli pomiješajte kockice kruha s 2 žlice (30 ml) maslinovog ulja. Premjestite na lim za pečenje. Pecite oko 10 minuta, dok ne postanu hrskave, ali ne i smeđe. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.
  3. Izvadite cjedilo s rajčicama iz zdjele sa sokom od rajčica. Stavite cjedilo s rajčicama u sudoper. U zdjelu sa sokom dodajte ljutiku, češnjak, senf i ocat. Neprestano miješajući pjenjačom, polako dodajte preostalu količinu (120 ml) maslinovog ulja. Preljev posolite i popaprite prema vlastitom ukusu.
  4. U velikoj zdjeli pomiješajte tostirani kruh, rajčice i preljev. Dodajte listove bosiljka. Sve dobro promiješajte da se sjedini i začinite soli i paprom. Ostavite da odstoji 30 minuta prije posluživanja, povremeno miješajući dok kruh ne upije preljev.
  5. Ukoliko želite, poslužite uz Burrata mozzarellu.

Dobar tek!


Veganska torta sa šljivama

Veganska torta sa šljivama

Iskoristite najbolje od sezonskog voća, uz naš današnji ukusan i sočan veganski kolač od šljiva. Idealan za druženja ili međuobrok za ponijeti, bilo da idete na posao ili želite svom školarcu zasladiti dan u školi.
Aromatične karamelizirane kruške

Aromatične karamelizirane kruške

Kruške su jedna od onih namirnica u kojima uživamo i ljeti i ujesen, stoga smo se za ovaj recept odlučili baš iz tog razloga; kako bi mogli pružiti posljednji ispraćaj još jednom divnom ljetu i dobrodošlicu čaroliji jeseni. Pripremite ove ukusne i sočne kruške s nama!
Mini tart od vanilije

Mini tart od vanilije

Vanilija i jagode božanstvena su kombinacija, a posebno su slatke kada se nalaze u ovakvim mini torticama veličine zalogaja. Pripremite ih s nama!

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više