Namaz od bučinih sjemenki

18.10.2023.

Sastojci:

  • 120 ml maslinovog ulja
  • 8 oguljenih glavica češnjaka
  • 200 g zelenih (oguljenih) sjemenki bundeve
  • 100 g slanutka (ili graha) iz konzerve
  • 120 g nasjeckanog luka
  • Sok od 2 limuna
  • 2 žlice jabučnog soka
  • 40 g svježeg lista korijandera
  • 1 čajna žličica soli, po potrebi dodati još soli
  • 120 ml vode (prilagodite dok ne dobijete željenu teksturu)

Postupak:

  1. Stavite komadiće češnjaka u hladnu, suhu tavu i dodajte ulje. Pirjajte češnjak na niskoj temperaturi dok ne omekša, ali se ne smije zapeći, oko 10 minuta, redovito miješajući. Kada češnjak omekša, maknite tavu s vatre; pustite da se češnjak ohladi u ulju.
  2. Stavite sjemenke bundeve u hladnu, suhu tavu. Stavite vatru na srednju temperaturu. Miješajte sjemenke nekoliko dok postanu vruće i aromatične, ali ne smiju se zapeći. Maknite s vatre i premjestite ih u zasebnu zdjelu.
  3. Zagrijte ulje u tavi na jakoj vatri i dinstajte luk dok rubovi luka počnu tamniti i neki dijelovi se počnu lagano zapeći, 3 do 5 minuta. Dodajte jabučni sok, smanjite vatru na srednju i kuhajte dok tekućina gotovo skroz ne ispari i dobije konzistenciju sirupa, otprilike 5 minuta. Maknite s vatre.
  4. Stavite sjemenke bundeve, slanutak, listove korijandra, smjesu luka, omekšani češnjak i ulje, sok od limuna i sol u posudu multipraktika. Pokrijte i pulsirajte naizmjenično dok smjesa ne postane pasta, povremeno skidajući sjeckalicu sa strana špatulom. Ako je smjesa pretjerano gusta, dodajte nekoliko žlica jabučnog soka ili vode (jabučni sok će je učiniti slađom).
  5. Nastavite s procesiranjem dok smjesa ne postigne željenu konzistenciju. Premjestite u zdjelu. Pokrijte; stavite u hladnjak dok se ne ohladi, otprilike 2 sata. Kušajte i prilagodite začine i kiselost po potrebi dodatkom soli i/ili jabučnog octa.
Namaz će se odlično slagati uz kruh, krekere, kao namaz u hamburgeru, kremasti dodatak slanim jelima (kao što se npr. humus može dodati u jela s rižom)... Granica je samo vaša mašta. U slast!

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Panna cotta s liofiliziranim jagodama

Danas otkrivamo nov način pripreme neodoljivo kremaste i ukusne panna cotte: koristimo liofilizirane jagode. Pripremite ju s nama!
Proljetna torta od mrkve

Proljetna torta od mrkve

Je li itko ikada uspio odbiti komad ove slasne torte? Unatoč svom glavnom sastojku - mrkvi, ova je torta osvojila srca mnogih diljem svijeta, ponajviše zbog svoje sočnosti i bogatstva okusa. U originalnom se receptu koristi običan šećer, koji smo mi zamijenili smeđim (ali možete koristit
Torta

Torta "pčelinji ubod"

Neobičan naziv, zar ne? No, ovaj tradicionalni njemački kolač osvojio je mnoga srca svojom laganom kremom i hrskavim slojem karameliziranih badema. Ova verzija je u obliku torte – umjesto klasičnog dizanog tijesta koristimo lagani biskvit, a krema dobiva bogatu, čokoladnu notu zahvaljuju

ZAŠTO KUPOVATI U NAŠOJ TRGOVINI

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više